Nejvhodnější doba na krytí feny





Obecně se dá říci, že co se týče věku, je optimální fenu nakrývat od třetího roku stáří zhruba do sedmi let. Záleží samozřejmě na plemeni, fyzické kondici feny a zdravotním stavu. Kryjeme-li fenu v dřívějším věku, nemůžeme očekávat plnohodnotný vrh, nebo fena nemusí zabřeznout vůbec. Ve starším věku zase ohrožujeme život nejenom feny, ale i plodů a častěji se vyskytují vrozené vady.

Pokud máme tedy fenu v ideálním věku, musíme vědět, jak často hárá. Většina plemen hárá 1 – 2x ročně. Podle toho určíme, ve kterém období budeme krýt. Také si toto krytí musíme naplánovat. Existují některé metody, které nám určí dobu nejvhodnější. Toto jsou nejčastější z nich:

1/ délka hárání - obecně je nevhodnější doba pro krytí zhruba 10. – 12. den hárání, ale u některých fen je to už 4. den a u jiných zase 18. den

2/ svolnost k páření – fena se „nastavuje“, při škrábání v oblasti ocasu ho dává na stranu, fixuje pozici, zhruba 3. - 4. den od začátku svolnosti k páření kryjeme

3/ změna charakteru výtoku – výtok se mění z krvavé barvy na růžový, až zcela světlý

4/ vaginoskopické vyšetření – v estru (vrchol říje) jsou na sliznici pochvy menší zářezy, vaginoskop se hůře zavádí

5/ vaginální cytologie – na vrcholu říje se v nátěru vyskytují bezjaderné izolované buňky

6/ stanovení hormonálního profilu – dle hladiny progesteronu v krvi můžeme určit dobu nejvhodnější pro krytí

Nejlepší je tyto metody zkombinovat, je zde největší šance, že fena zabřezne a vrh bude mnohočetný. Samozřejmě nemůžeme očekávat u plemen typu yorkshire vrhy o počtu 6 a více plodů. Ejakulát psa vydrží ve feně 6 dní a vajíčka feny zrají 2 dny, 2 dny cestují a 2 dny vydrží. Pro lepší procento zabřeznutí je proto vhodné nechat fenu za 24 – 48 hod ještě jednou překrýt.

Fena je březí 63+-6 dní. Diagnostikovat březost můžeme palpačně (prohmatem) od 24. dne, rentgenologicky od 42. dne, nejlepší je samozřejmě ultrasonografická metoda od 24. dne. Nespoléhejte ale na určení počtu plodů, které veterinář na sonu vidí, spíše vycházejte z toho, z kolika štěňat je matka. Podle toho můžete předpokládat, jak početný bude vrh.

První tři metody si může zkušený chovatel doma ověřit sám, a pokud už má s krytím zkušenosti, většinou se trefí do správné doby. Se zbytkem Vám pomůže Váš veterinární lékař. Nebojte se proto ptát se a radit se. Jedná se hlavně o Vaše zvíře a Vaše budoucí štěňata.